Perinteinen kiinalainen lääketiede ja akupunktuuri

Akupunktiota käytetään eri syistä johtuvien kipu-, särky-, ja -lihasjännitystilojen hoitoon. Ihminen on terve, kun Qitä ja Verta on riittävästi ja niiden kulku kehossa on esteetöntä. Sairauksien syitä on monia kuten sisäiset syyt esim. emootiot ja ulkoiset syyt esim. vallitsevat sääolosuhteet. Lisäksi väärä ravitsemus ja perimän heikkous vaikuttavat terveyteemme. Apuna käytetään kieli- ja pulssidiagnostiikkaa. Akupunktioneulojen tehoa voi vielä tehostaa sähkövirralla (sähköakupunktio).

Perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluvat tekniikat:

  • Akuvasara, jolla voidaan naputella pisteitä, meridiaaneja, kipukohtia, ihosairauksiin.
  • Gua Sha, kivestä tehty lasta, joka elvyttää pintaverenkiertoa, lihasrentoutukseen, aineenvaihdunnan parantamiseen.
  • Kuivakuppaus, lasiset kupit, jotka asetetaan iholle liekillä saadun alipaineen avulla. Edistää paikallisesti Qin ja Veren virtausta jne.
  • Moksa, kuivatusta pujosta valmistettu sikari, jolla voidaan lämmittää pistettä tai meridiaania tuoden kehoon lämpöä ja liikettä.
  • Tulineula, hyvin lämpöä johtava neula, joka kuumennetaan liekillä (350-400 astetta) ja pistetään esim. aku- tai kipupisteeseen. Se on erittäin hyvä esim. tulehduksiin, tenniskyynärpäähän, jäätyneeseen olkaan, bursiittiin sekä kävelyä hankaloittaviin syyliin ja känsiin. Hoito perustuu lisääntyneeseen valkosolujen tuotantoon kipualueella.